Nieuws

Groot deel van de mensen maakt gebruik van onveilige wachtwoorden

18-01-2016

Uit onderzoek van de universiteit in Glasgow blijkt dat onze wachtwoorden niet meer voldoen aan de veiligheidseisen. Dit is een slechte zaak aangezien men op steeds meer verschillende devices werkt en veiligheid belangrijker is dan ooit tevoren. Het advies dat dan ook wordt gegeven is om gebruik te maken van een langer wachtwoord met symbolen. Deze wachtwoorden zijn een stuk lastiger te kraken door kwaadwillenden.

Oude opties niet meer veilig

Voorheen werd gedacht dat ons wachtwoord veilig was wanneer het hoofdletters, tekens en cijfers bevatte. Nu blijkt dat cybercriminelen deze wachtwoorden gemakkelijk kunnen raden omdat onze wachtwoorden voorspelbaar zijn geworden. Hoeveel van ons beginnen hun wachtwoord wel niet met een hoofdletter en sluiten af met een cijfer?! Los van het feit dat onze wachtwoorden te voorspelbaar zijn, beschikken cybercriminelen ook over lijsten met de meest gebruikte (gelekte) wachtwoorden. Zo kunnen zij diverse opties afgaan waardoor zij steeds vaker hun doel bereiken.

Hoe moet het dan wel?

Omdat cybercriminelen steeds vaker software gebruiken waarmee zij alle combinaties van wachtwoorden kunnen uitproberen, is het de beste optie om het wachtwoord zo lang mogelijk te maken. De criminelen moeten dan simpelweg meer opties afgaan voordat zij het wachtwoord gekraakt hebben, waardoor het hun lastiger wordt gemaakt. Nog beter wordt het wanneer er voldoende symbolen worden gebruikt in het wachtwoord. Dit is om dezelfde reden waarom een langer wachtwoord veiliger is: de cybercrimineel moet meer opties af om de juiste te vinden. Het advies is dus om langere wachtwoorden te gebruiken met diverse symbolen. Naast een goed wachtwoord is het belangrijk om uzelf goed te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. Open dus nooit verdachte e-mails waarin wordt gevraagd op linkjes te klikken. Om dit soort e-mails te voorkomen is het slim om een goede spamfilter te installeren. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de Online E-mail Protection van Qubical.

 

Zoek een vestiging in uw buurt