Vier redenen om tóch een back-up te maken van je Office 365 data

Vier redenen om tóch een back-up te maken van je Office 365 data

Vaak kijken we verbaast als we het hebben over het maken van een back-up van Office 365-data. ‘Office 365 draait toch in de cloud, dan is mijn data toch beschermd door Microsoft?’ Dat is deels waar. Microsoft investeert voortdurend in hun infrastructuur om zo te zorgen voor een hoge beschikbaarheid van de Office 365-omgeving. Zo zal je er weinig van merken als er een server bij Microsoft uitvalt, omdat er ‘gewoon’ wordt overgeschakeld naar een andere server. Zelfs in geval van een ramp is het mogelijk om terug te gaan naar de situatie van vlak voor het rampmoment dankzij een goede disaster recovery. Maar data? Daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Met een goede back-up bescherm je jezelf tegen de volgende situaties.

1 Per ongeluk verwijderde bestanden

Het overkomt de besten. Je verwijdert een bestand of zelfs een hele folder, maar komt daar pas later achter. En dat kan best eens na dertig dagen zijn, het standaard aantal dagen dat files in de prullenbak blijven staan. Als je een goede back-up hebt, kun je eenvoudig je bestanden weer terugzetten.

2 De ontevreden werknemer

Je moet er niet aan denken, maar helaas gebeurt het soms: een boze werknemer die om welke reden dan ook bestanden verwijderd. Een slimme medewerker leegt vervolgens ook de prullenbak, zodat er niets meer terug te draaien valt. Met een goede back-up, kun je deze bestanden herstellen.

3 Externe dreigingen

Het is niet langer de vraag óf je met een cyberincident te maken krijgt, maar wanneer. Hoe goed je beveiliging ook is, je kunt nooit uitsluiten dat je een keer slachtoffer wordt van bijvoorbeeld ransomware. Met een goede back-up op een externe omgeving heb je altijd toegang tot een recente versie van je bestanden en geef je de digitale gijzelnemer het nakijken.

4 Juridische redenen

We hopen dat het nooit gebeurt, maar het kan voorkomen dat je in een rechtszaak terechtkomt en bepaalde mails of bestanden moet overleggen als bewijs. Als je geen goede datamanagementstrategie hebt, ben je in bepaalde landen en branches strafbaar. Microsoft heeft wel een aantal vangnetten ingebouwd, zoals de zogenaamde In Place Hold– en Ligitation Hold-instellingen, maar een goede back-up geeft een extra veilig gevoel.

Meer weten?

Wil je meer informatie over het beschermen van je data in Office 365 of heb je andere vragen met betrekking tot security? Neem dan gerust contact met ons op via: sales@qubical.nl of +31 88 566 54 88.

Zoek een vestiging in uw buurt