Nieuws

De mens is zwakste schakel in strijd tegen cybercrime

31-05-2016

Uit onderzoek van Amerikaanse telecomprovider Verizon blijkt dat menselijke zwakte de grootste troef is voor cybercriminelen. Het aantal phishing- en ransomware-aanvallen is sterk toegenomen de afgelopen jaren. Deze aanvallen blijken regelmatig succesvol aangezien 30 procent van deze phising-mails geopend wordt. Zo’n 13 procent van de mensen klikt door op een besmette bijlage of link. Door hierop te klikken worden virussen geïnstalleerd waarna criminelen vrij spel hebben.

Het komt steeds vaker voor dat criminelen in drie stappen een organisatie aanvallen. De aanval start met het versturen van een phishing-mail. Aan deze mail wordt naast de gebruikelijke virussen, een keylogger toegevoegd. Deze keylogger slaat wachtwoorden op en voorziet de criminelen van cruciale informatie. Nadat er voldoende wachtwoorden bemachtigd zijn, starten de criminelen met de derde stap waarbij een aanval wordt gepleegd waarbij de wachtwoorden gebruikt worden. Dit soort aanvallen kunnen bedrijven flinke schade berokkenen.

De meeste cyberaanvallen kunnen voorkomen worden door zelf goed op te letten. Zo dienen twijfelachtige e-mails direct verwijderd te worden. Het is belangrijk om hier absoluut geen bijlagen van te openen of op linkjes te klikken. Ook is het verstandig om de wachtwoorden eens goed onder de loep te nemen. Het is namelijk zo dat veel mensen vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken. Wanneer een crimineel eenmaal één wachtwoord bemachtigd heeft, is het kinderspel om overal in te loggen. Verder is het aan te raden om goed op te letten wanneer bedrijfsgevoelige informatie wordt verstuurd. Wilt u meer informatie over wat u kunt doen om cyberaanvallen te voorkomen? Neem dan snel contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over de verschillende mogelijkheden voor het tegenhouden van criminelen door bijvoorbeeld e-mailbeveiliging of andere maatregelen.

Zoek een vestiging in uw buurt