Nieuws

Windows 10 geeft toegang tot uw Wifi-netwerk

14-07-2015

Vage kennissen op uw beveiligde Wifi-netwerk

De feature Wifi Sense, waarmee het mogelijk is om Outlook, Skype en Facebook contacten toegang te geven tot uw Wifi-netwerk bestaat al langer. Windows Phone 8.1 beschikt namelijk al over deze feature. Aangezien Windows er nu voor kiest om alle Windows 10 apparaten uit te rusten met Wifi Sense, wordt de impact een stuk groter. Experts zijn van mening dat Wifi Sense de beveiliging van Wifi-netwerken ondermijnt.

Het grote voordeel van de nieuwe feature is dat het voor bekenden makkelijker wordt om toegang te krijgen tot uw Wifi-netwerk. In een tijdperk waarin alles online wordt gedaan is dit natuurlijk wel zo makkelijk. Maar hoe werkt Wifi Sense nu precies? Microsoft versleutelt uw wachtwoord en slaat het op in de Cloud. Vervolgens wordt dit gedeeld met bekenden die binnen het bereik zijn van uw Wifi-netwerk.

Er zitten helaas wel nadelen verbonden aan de nieuwe feature van Microsoft. Het eerste probleem is dat niet iedereen zich bewust is van de enorme groep aan contactpersonen die toegang gaat krijgen tot het persoonlijke Wifi-netwerk. Verder is het zo dat eerder opgeslagen Wifi-wachtwoorden ook met iedereen gedeeld worden. Stel dat u ooit een persoon uw Wifi-wachtwoord gegeven hebt, hebben nu alle contactpersonen van die persoon ook toegang tot uw Wifi-netwerk.

Het tweede probleem is dat Wifi Sense automatisch ingeschakeld staat en het Wifi-netwerk dus automatisch met alle contactpersonen wordt gedeeld. Wanneer u geen behoefte heeft aan Wifi Sense, moet u dit dus actief uitschakelen per device. Het Wifi-netwerk staat dan nog steeds open. Om te voorkomen dat iedereen toegang heeft, moet u zelf de netwerknaam aanpassen. Dit kan door de string “_optout” hierin op te nemen.

 

Zoek een vestiging in uw buurt