Nieuws

Vertrekkende werknemer zorgt voor security risico

20-07-2016

Uit onderzoek blijkt dat werknemers die een organisatie verlaten, een security risico met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om dit risico niet te onderschatten en hier een standaard procedure voor in te stellen. De meldplicht datalekken is natuurlijk ook een belangrijke stimulans om beter te letten op de veiligheid van gevoelige informatie.
Veel van de te nemen stappen die genomen moeten worden wanneer een medewerker vertrekt, klinken kinderlijk eenvoudig. Het opvallende is alleen dat veel van deze simpele stappen in de praktijk vaak worden vergeten. Daarom hieronder een overzicht van de belangrijkste stappen.

Snelheid

Wanneer een medewerker het bedrijf niet op een leuke manier verlaat, bijvoorbeeld door een ontslag op staande voet, is de kans op wraak een stuk groter. Daarom is het belangrijk dat in dit geval nog sneller wordt gehandeld dan normaal. De IT afdeling kan bijvoorbeeld al van tevoren worden ingelicht, zodat accounts sneller kunnen worden afgesloten. Ook is het raadzaam om direct de devices waarover een werknemer beschikt, terug te nemen.

Externe inloggegevens

Veel medewerkers beschikken over inloggegevens van externe accounts. Denk bijvoorbeeld aan een analytics account of een bedrijfspagina op Facebook en LinkedIn. Het is handig om hier rekening mee te houden en tijdig de wachtwoorden te wijzigen.

E-mail

Bedenk goed tot welke e-mailaccounts de medewerker allemaal toegang heeft en zorg dat deze worden gedeactiveerd of het wachtwoord wordt veranderd. Wel is het raadzaam om te kijken of informatie die in de e-mail staat nog nodig kan zijn in de toekomst.

Toegang op afstand

Zorg ervoor dat een medewerker geen toegang op afstand meer heeft tot het bedrijfsnetwerk. Denk bijvoorbeeld aan de online werkplek die een medewerker heeft.

Neem apparatuur in

Het is eerder al genoemd, maar het innemen van bedrijfsapparatuur is zeer belangrijk en wordt vaak ook vergeten. Hier valt niet alleen de laptop en bedrijfstelefoon onder, maar ook een usb-stick en andere opslagapparatuur.

Veiligheid van data

Het is belangrijk om te beseffen dat het waarborgen van de veiligheid van data niet begint op de dag dat iemand vertrekt, maar op de dag dat iemand wordt aangenomen. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om data te beveiligen. Wilt u meer weten over hoe u dit het beste kunt doen? Neem dan contact op met Qubical. Onze professionals zullen u voorzien van een gedegen advies zodat u de beste keus kunt maken voor uw organisatie.

Zoek een vestiging in uw buurt