Nieuws

Locky virus maakt steeds meer slachtoffers

13-05-2016

Sinds enige tijd is er een nieuwe Trojan actief, genaamd Locky. Het Locky virus maakt wereldwijd veel slachtoffers. Binnen Europa vallen de meeste slachtoffers binnen Nederland en Duitsland en daarom is het raadzaam om voorzichtig te zijn met het openen van bijlagen van e-mails. Het Locky virus verspreidt zich namelijk via de bijlagen in e-mails. Zo komt het steeds vaker voor dat het slachtoffer een e-mail binnenkrijgt over openstaande facturen. Wanneer het slachtoffer klikt op deze facturen, wordt gevraagd om macro’s in te schakelen. Wanneer deze worden ingeschakeld, start de download van het Locky virus automatisch. Het Locky virus zorgt ervoor dat bestanden op de computer vergrendeld worden. Niet alleen lokale computerbestanden, maar ook bestanden op de netwerkschijf kunnen vergrendeld worden. De bestanden kunnen alleen ontgrendeld worden wanneer een betaling aan de cybercriminelen wordt voldaan. Dit is vaak in de vorm van bitcoins en kan oplopen tot een bedrag van wel 200 euro. Dit is uiteraard zeer vervelend en daarom hebben wij een opsomming gemaakt van een aantal maatregelen die u kunt treffen tegen het Locky virus.

  • Open nooit verdachte e-mails, verwijder deze direct;
  • Open geen facturen van een afzender waar u over twijfelt;
  • Activeer geen macro’s voor twijfelachtige bijlagen;
  • Open geen zip bestanden van een onbekende afzender;
  • Installeer beveiligingsupdates regelmatig;
  • Zorg ervoor dat u uw gegevens regelmatig back-upt;
  • Zorg dat gebruikers niet meer rechten hebben dan strikt nodig, zo voorkomt u diepliggende verspreiding van het Locky virus.

Heeft u nog vragen over uw bedrijfsveiligheid? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Dit kan per e-mail info@qubical.nl of per telefoon 088-5665488. Ook kunt u hier een gratis security test doen om te kijken hoe het gesteld is met de cyberveiligheid van uw organisatie.

Zoek een vestiging in uw buurt