Nieuws

Het invoeren van “Het Nieuwe Werken”

26-10-2016

Veel mensen denken dat Het Nieuwe Werken alleen betekent dat telewerken en flexibele werkplekken worden mogelijk gemaakt. Dit is echter alleen een onderdeel van Het Nieuwe Werken. Het grootste verschil tussen het traditionele werken en Het Nieuwe Werken is dat de verantwoordelijkheid van de medewerker steeds groter wordt. Bij organisaties die volgens Het Nieuwe Werken principe werken krijgen de medewerkers de kans om weloverwogen een keuze te maken waar en wanneer ze hun werk doen. Om dit te kunnen, is het belangrijk dat medewerkers goed weten wat er van hun wordt verwacht. Overstappen naar Het Nieuwe Werken gaat dus niet alleen om een upgrade van de IT mogelijkheden, maar ook over de overstap naar een totaal andere bedrijfscultuur. Het is goed deze verandering niet te onderschatten.

Verander om de juiste reden

Indien Het Nieuwe Werken alleen wordt ingevoerd om kosten te besparen, kunt u nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. Het is zeker zo dat Het Nieuwe Werken voor besparing kan zorgen, maar de grootste reden voor verandering moet zijn dat u mee wilt gaan met de veranderende wereld en hier de noodzaak van inziet. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat u weinig bereikt met het overstappen. Het is goed om te begrijpen dat ook medewerkers veranderen. Medewerkers hebben steeds meer behoefte om controle te hebben over zichzelf en hun omgeving. Wanneer zij deze verhoogde zeggenschap krijgen, zorgt dit voor meer bevlogenheid en motivatie.

Zie de verandering als een proces

Het is goed om de invoer van Het Nieuwe Werken te zien als een proces en niet als een project. Een verandering van cultuur is namelijk niet iets dat in een tijdsplanning van een project kan worden gestopt. Het is beter om te kijken hoe werknemers verleid kunnen worden tot een andere werkstijl. Een goed verhaal helpt daar al enorm bij. Aan te raden is om medewerkers te betrekken bij het proces door bijvoorbeeld bijeenkomsten te organiseren waarin zij mogen meedenken en zelf een invulling kunnen geven aan hoe zij hun werk willen uitvoeren. Door iedereen op zijn eigen tempo zijn werkzaamheden te laten veranderen, creëer je meer draagvlak. Medewerkers hebben dan namelijk niet het gevoel dat hen iets opgelegd wordt, maar juist dat er naar hun geluisterd wordt.

Zorg voor de juiste faciliteiten

Uiteraard draait Het Nieuwe Werken niet alleen maar om een high tech IT omgeving. Het wordt alleen wel lastig om medewerkers flexibel te laten werken wanneer uw medewerkers niet plaats- en tijdsonafhankelijk kunnen werken. Door te zorgen voor de juiste faciliteiten op het gebied van IT kunt u de verandering naar Het Nieuwe Werken mede mogelijk maken. Naast het optimaliseren van uw IT omgeving is het ook slim om op het gebied van HR duidelijke afspraken te laten vastleggen over het flexibele werken. Bent u ook toe aan een andere manier van werken? Qubical adviseert u graag over welke IT oplossing het beste bij u past! Klik hier om contact met ons op te nemen.

 

Zoek een vestiging in uw buurt