Nieuws

Cybercriminaliteit

26-02-2016

Cybercriminaliteit is tegenwoordig aan de orde van de dag. Maar wat is cybercriminaliteit nu precies en welke vormen zijn er? Onder cybercriminaliteit worden criminele activiteiten verstaan waarbij gebruik wordt gemaakt van elektronische communicatienetwerken en informatiesystemen. De eerste gevallen van cybercriminaliteit werden gemeld in de jaren 80 en tegenwoordig is cybercriminaliteit een wijd verspreid probleem. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende vormen van cybercriminaliteit: identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude en hacken.

Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude worden de persoonlijke gegevens van een slachtoffer door een dader gebruikt voor financieel gewin. Dit is bijvoorbeeld door het misbruik maken van gekopieerde bankgegevens. Onderzoek van het CBS laat positieve cijfers zien wanneer het gaat om de daling van het aantal slachtoffers de afgelopen jaren. Het aantal slachtoffers is de afgelopen jaren bijna gehalveerd. De daling is ter verklaren door de maatregelen die veel banken hebben genomen. Zo is de magneetstrip van bankpasjes vervangen door een (moeilijkere te kraken) chip en is de mogelijkheid tot betalen buiten Europa niet meer standaard ingeschakeld. Ook worden steeds meer mensen gewaarschuwd voor phishing. Phishing is het lokken van mensen naar een nep website waar wordt gevraagd om in te loggen met hun bankgegevens zodat deze kunnen worden gekopieerd.

Digitale koop- en verkoopfraude

Bij koop- en verkoopfraude wordt een slachtoffer opgelicht tijdens de online koop of verkoop van goederen. Bij koopfraude betekent dit dat de betaalde goederen niet worden geleverd en bij verkoopfraude betekent dit dat de geleverde goederen niet worden betaald. De afgelopen jaren is het aantal gevallen van koopfraude met bijna 20 procent gestegen. Deze stijging is te wijten aan de groeiende populariteit van online winkelen en omdat criminelen actiever zijn geworden op dit gebied.

Hacken

Hacken houdt in dat er kwaadwillig wordt ingebroken in een computer van een slachtoffer. Hacken is een veel voorkomende vorm van cybercriminaliteit. In de meeste gevallen van hacken wordt er ingebroken in iemands e-mailaccount. Naast e-mailaccounts zijn ook sociale media accounts en websites gewilde doelwitten van cybercriminelen. Het aantal slachtoffers van hacken is de afgelopen jaren gedaald. Deze daling is vooral te danken aan een grotere bewustwording van mensen en betere beveiligingssoftware.

Qubical zet beveiliging tegen cybercriminelen hoog op de agenda. Om deze reden is ervoor gekozen om in samenwerking met ThreadStone cyber security een gratis security scan aan te bieden. De test bestaat uit drie eenvoudige stappen die snel doorlopen kunnen worden. Door op onderstaande link te klikken, wordt u doorgestuurd naar een pagina waar u uw gegevens kunt invoeren. U kunt kiezen voor een website of kantoorinfrastructuur scan. Nadat u de gegevens heeft ingevoerd, wordt de scan uitgevoerd. De resultaten ontvangt u na ongeveer 24 uur.

U kunt hier klikken om naar de gratis test te gaan.

 

Zoek een vestiging in uw buurt